Terfrisa, empresa de Vilamalla dedicada a l’especejament de bestiar, podria enfrontar-se a una important sanció econòmica per irregularitats en la contractació de personal. Arran de la denúncia del sindicat UGT i les evidències obtingudes a les inspeccions de Treball, es revelaria que l’empresa hauria obligat a treballadors a incorporar-se a una falsa cooperativa per poder treballar a la planta, una pràctica irregular molt generalitzada dins el sector carni. Almenys 175 treballadors s’haurien vist afectats per aquesta actuació a l’empresa de Vilamalla. La penalització proposada per la Generalitat és de 820.575 euros, però podria ser més elevada a la vista d’altres infraccions a les quals podria haver concorregut l’empresa. L’anunci de la possible sanció, que seria pionera a tot l’estat, es va fer públic poc després que el grup Cañigueral adquirís Terfrisa després de la fallida de la càrnia.

 

UNS TREBALLADORS “COMPLETAMENT DESPROTEGITS”

El Departament de Treball de la Generalitat ha confirmat les evidències que feia temps que els sindicats denunciaven. Abans de fer fallida, Terfrisa hauria estat obligant a les incorporacions de personal a fer-se autònoms com a requisit per poder treballar a l’empresa de Vilamalla. Un cop donats d’alta, els nous treballadors eren agrupats dins el que es coneix com a falsa cooperativa, que els col·locava a la càrnia com si es tractés de personal extern. Aquesta pràctica, cada cop més estesa dins el sector, pot arribar a tipificar-se com a frau a la Seguretat Social i pot comportar la supressió de la cooperativa si aquesta no s’ajusta a la llei catalana que les regula. En el cas de Terfrisa, es va comprovar que la suposada cooperativa no era més que una simulació i que no existia cap tipus d’activitat cooperativista. Alícia Buil, secretària del sector de l’alimentació d’UGT a Catalunya, afirma que aquest tipus de pràctiques són “una forma més d’explotació laboral, ja que l’empresa s’eximeix de qualsevol responsabilitat respecte al treballador, que es troba completament desprotegit”.

Als treballadors que formaven part de la falsa cooperativa de Terfrisa se’ls exigia una flexibilitat laboral total. En ser treballadors autònoms, no se’ls reconeixien les baixes laborals o les vacances. Tampoc l’acomiadament, ja que “en aquests casos, simplement l’empresa deixava de donar-los hores”, afirma Buil. Els treballadors havien de pagar del seu sou el material i l’uniforme, així com havien d’abonar mensualment la quota d’autònoms i la de la cooperativa per la gestió administrativa. Segons les fonts sindicals, això va dur al fet que en èpoques de baix volum de feina les despeses fixes arribessin a superar la mateixa remuneració del treball, per la qual cosa alguns treballadors van arribar a perdre-hi diners.

De fet, a l’estiu, quan l’empresa i la cooperativa van fer fallida, es va deixar sense feina a tots aquests treballadors durant dos mesos fins que no es va reprendre l’activitat industrial. Segons explica Buil, a alguns treballadors se’ls hauria deixat a deure fins a dos mesos de salari.

 

CÈRCOL A UNA PRÀCTICA GENERALITZADA

Fonts de la Generalitat indiquen que entre els anys 2015 i 2017, la Inspecció de Treball ha realitzat un total de 119 actuacions en la indústria càrnia per comprovar el compliment de la normativa laboral, en especial pel que fa a la subcontractació, la prevenció de riscos laborals o la normativa de cooperatives. La Generalitat de Catalunya s’ha marcat com a objectiu acabar amb el fals cooperativisme en el marc de la nova Llei Catalana de Cooperatives (12/2015), una pràctica que no només s’ha estès al sector de les empreses càrnies sinó també a d’altres com el transport.

El resultat de les dues inspeccions de Treball realitzades a Terfrisa han donat lloc a què la Generalitat hagi proposat la desqualificació de la cooperativa i una sanció administrativa de 820.575 euros a l’empresa contractista per un possible frau a la Seguretat Social. A aquesta sanció se li podrien sumar les que es derivin de les investigacions obertes pel Departament de Treball, Benestar i Famílies, així com per la Direcció General de Cooperatives. A més, fonts sindicals expliquen que en el cas de Terfrisa podria haver-hi almenys una ETT relacionada amb el procés de contractació, tot i que la seva implicació encara es troba en mans de la investigació judicial.

Segons la UGT, si la sentència tira endavant, es tractarà d’una sanció pionera dins el sector de les indústries càrnies, sobretot tenint en compte la quantia reclamada. “Molts empresaris estan pendents de la resolució del cas de Terfrisa, perquè això crearà un precedent i hauran de revisar les pràctiques dins les seves empreses”, assegura Xavier Casas, secretari general de la UGT a Girona.

175 TREBALLADORS AFECTATS I UNA EMPRESA EN FALLIDA

Es calcula que un total de 175 treballadors haurien estat obligats a inscriure’s a la falsa cooperativa per a poder treballar a Terfrisa. És per aquest motiu que el sindicat UGT s’ha personat com a acusació particular a la causa oberta contra l’empresa, ja que en vistes d’una sentència favorable, consideren que s’hauria de restituir els drets vulnerats d’aquests treballadors. Fonts del sindicat afirmen que, si bé avui dia la majoria d’aquestes persones ja no treballen a l’empresa, se’ls hauria d’aplicar de forma retroactiva una restitució compensatòria. En concret, demanen que els hi sigui retornat el munt corresponent a l’alta i quotes com a autònoms pagats mentre van treballar a Terfisa i que, de la mateixa manera, se’ls-hi hauria de reconèixer legalment la corresponent contribució a la seguretat social durant el període treballat. Aquesta reclamació va de la mà amb la que ja tindria oberta la Tresoreria de la Seguretat Social per un possible frau en la cotització dels treballadors per part de l’empresa.

La proposta de sanció ha arribat un mes després que Terfrisa es declarés en suspensió de pagaments per la impossibilitat de fer front als deutes contrets amb la banca. L’empresa havia iniciat un ambiciós procés d’expansió que va tenir com a punt àlgid la inauguració de les instal·lacions de Vilamalla l’any 2014, planta que s’ha anat ampliant durant els darrers anys i que fins i tot preveia incloure un escorxador amb capacitat per a sacrificar 8.000 porcs diaris. Finalment, un deute de 107 milions d’euros va fer que Terfrisa es declarés en suspensió de pagaments i que, després d’un concurs de creditors, fos adquirida per Frigorífics de la Costa Brava, una filial del Grupo Cañigueral. El grup empresarial Terfrisa té els seus orígens en la fusió de les empreses FRIGOTER i FRIDASA, i encara hi formen part les empreses Carns Figueres i Fricash.