Ideologies oscil·latòries és una instal·lació en moviment de les artistes Núria Güell i Levi Orta produïda pel festival Ingràvid. Un vehicle amb adhesius de simbologia franquista havia de circular per la Rambla de Figueres cada dues hores aquest dia 9. Aquesta intervenció pretén utilitzar l’espai públic per a la reflexió i la crítica, posant de manifest i en entredit la vigència de la ideologia feixista en la nostra societat.

En un comunicat que han emès les organitzadores del festival, asseguren que no poden “comprendre que alguns regidors visquin amb incomoditat la crida a la reflexió”. Davant la petició “expressa de l’Ajuntament de Figueres de què no es posi en circulació el cotxe”, l’Ingràvid anuncia que, de momen,t eliminarà l’obra de la seva programació, però posa en evidència al comunicat que no comparteix la decisió de l’Ajuntament de Figueres per diversos motius: “Per respecte, en primer lloc, als artistes que proposen un treball de reflexió política sobre una ideologia totalitària com és la franquista sobre el país i a l’estat”. També afegeixen que l’actuació de l’Ajuntament no respecta “una decisió de la direcció artística que ha donat el vistiplau a la peça” i tampoc a la ciutadania “a la que creiem que ens devem”.

Per la seva banda, les artistes Núria Güell i Levi Orta, es dirigeixen directament a l’Ajuntament de Figueres amb aquestes paraules “Quan preníeu la decisió de censurar el projecte artístic Ideologies oscil·latòries, just feia 40 anys que van ser afusellats després d’un Consell de Guerra, José Humberto Baena, José Luis Sánchez Bravo, Ramón García Sanz, Juan Paredes Manot “Txiki” i Ángel Otaegui. Cinc militants antifeixistes, l’últim crim comès durant la Dictadura de Francisco Franco”. Argumenten, a més, que la instal·lació mòbil Ideologies oscil·latòries “pretén repensar la presència actual de la ideologia franquista i actituds feixistes, que com un fantasma recorren constantment aquest país sense memòria”. Finalment, conclou: “Partint del benefici del dubte, volem creure que aquesta censura és a causa del vostre desconeixement en matèria artística. El que no és justificable és repetir les mateixes maneres de les quals ens volem alliberar: decisions autoritàries sense espai pel diàleg, emmarcades en una concepció utilitària de l’art com a eina per a fer política des de l’ institució, en comptes d’entendre l’art com un mitjà per repensar críticament la política i a nosaltres mateixos com a societat”.

L’Ajuntament de Figueres ha comunicat breument que “en cap cas no s’ha pres cap decisió adreçada a censurar, limitar o restringir la llibertat de creació artística, sinó en base al sentit comú i la responsabiltat dels actes que s’organitzen a la via pública”, i que “l’Ajuntament és el primer compromès amb la vitalització de l’art contemporani, i com a tal és el principal patrocinador del Festival Ingràvid, sense que això entri en prejudici de les seves obligacions com a Administració”.

Aquí podeu llegir el comunicat de les organitzadores i de les artistes.