Aquest diumenge la Coordinadora Obrera Sindical (COS) de l’Alt Empordà organitza un punt d’informació laboral a Agullana. L’acte, que serà a les 10:30h als baixos de l’Ajuntament, és la primera parada d’un itinerari que recorrerà diferents pobles de la comarca. Cada quinze dies, la COS instal·larà un punt d’informació laboral a una localitat diferent de l’Alt Empordà. En primer lloc, els membres del sindicat de base faran una breu explicació sobre els mecanismes per intervenir políticament en l’àmbit de l’empresa i, després, s’obrirà un torn obert de pregunta per resoldre dubtes laborals.

Cartell PIL genèricLa COS Alt Empordà està iniciant l’activitat a la comarca. Els seus objectius principals són la formació (a través, sobretot, de tallers) i la conscienciació en l’ambit dels drets laborals. Fan formació laboral però no són advocats: “No obstant això, tenim contacte amb un advocat laboralista a Girona per a dubtes majors que ens assessora de forma gratuïta, cosa que en altres sindicats més majoritaris, s’ha de pagar”, afirmen des de la COS.

Els membres del sindicat de base han estudiat quins són els sectors laborals estratègics de la comarca. Segons la COS, aquests àmbits laborals són el de la logística i el del turisme. “Un dels problemes que està entrant en la logística i que és permanent en el turisme és la temporalitat”. Sobre aquest punt, aclareixen: “Molts cops la temporalitat serveix per frenar accions sindicals, quan, en realitat, a través d’accions sindicals pots evitar aquesta temporalitat. Moltes de les temporalitats que es donen no estan justificades. En aquests casos, si hi ha algú que denuncia aquesta situació, es pot aturar. S’han donat casos en què una lluita individual contra la temporalitat ha acabat essent un canvi col·lectiu de tota la plantilla que ha passat a tenir un contracte indefinit”.

 

LA PROBLEMÀTICA DEL SINDICALISME

“Al sindicalisme li passa una mica el que li passa a la política. Hem delegat les nostres responsabilitats com a treballadores a uns sindicats i només reaccionem quan hi ha un problema. I quan hi ha un problema sovint és massa tard”. Des de la COS apunten un problema a l’hora de tractar els drets laborals de forma individual: “Per aquest motiu, un dels objectius de la Coordinadora Obrera Sindical és la conscienciació: “Normalment parlem dels problemes de la feina amb la família, els amics i prou. Si volem construir una societat millor, no podem deixar els llocs de treball com si fossin part de l’esfera privada. El treball és un àmbit on es poden fer canvis de forma col·lectiva”, asseguren els seus membres.

 

Per posar-se en contacte amb la COS podeu adreçar-vos a emporda@sindicatcos.cat. També podeu seguir la seva activitat al Facebook del sindicat.