El projecte

Captura de pantalla 2015-07-29 a la(s) 01.21.21

La fissura neix amb una absència: el buit de mitjans crítics i reflexius desmarcats de l’agenda institucional a Figueres i a l’Alt Empordà. Però el portal digital també s’inicia amb una presència: la necessitat de posar cos i pell per crear coneixements i informació rigorosos en l’excepcionalitat del moment que vivim.

Apareix, també, amb la certesa que l’espai municipalista és determinant per a l’articulació de contrapoder en el primer mur de resistència. Entenem que les fissures i els espais en blanc de l’àmbit local són territoris privilegiats per experimentar noves pràctiques que permetin mancomunar els coneixements, les lluites i les demandes de les veïnes.

Des de Figueres i l’Alt Empordà. Escrivim i reflexionem sobre Figueres i l’Alt Empordà però pensem, també, que tot subjecte no es delimita al territori en el qual arbitràriament s’inscriu des del seu naixement. La fissura, doncs, va més enllà de la informació de caràcter local o comarcal. Pensem des de la pell sotmesa a múltiples fronts i interessos, siguin locals o globals.

Fem periodisme situat. Desaprovem els discursos objectivistes sobre el periodisme. Tota comunicació (tota enunciació) és situada i, per això, nosaltres, volem prendre posició explicant-te des de quin lloc i perquè ho fem. La nostra agenda la marquen moviments socials, entitats i col·lectius que practiquen altres tipus d’institucionalitat i que sovint són invisibilitats pels mitjans de comunicació tradicionals. Escrivim des de la defensa ferma d’un sistema econòmic i social que posi al seu centre la vida.

Entenem la comunicació com a eina de transformació social. Pensem la comunicació com un espai de reflexió detinguda, sense presses, que ens permeti analitzar el fil invisible dels esdeveniments que passen davant nostre, més enllà d’allò que és tangible. Pretenem, doncs, crear marcs de referència des d’on pensar i pensar-nos, des d’on comprendre i comprendre’ns. I també, és clar, des d’on actuar. Procurem, a més, escriure amb un llenguatge no sexista.

Publiquem en llicència Creative Commons de Reconeixement – No Comercial – SenseObraDerivada. Creiem que tothom qui vulgui ha de poder llegir i reproduir els continguts de La fissura. Publiquem en llicència CC de Reconeixement – No Comercial – SenseObraDerivada: per difondre la informació d’aquest portal hauràs de citar-nos (al portal i a l’autora) i enllaçar-los sense fer un ús comercial dels continguts ni modificar-los.

Benvingudes a La fissura!