La SAREB té 85 pisos en propietat a l’Alt Empordà, segons un mapeig realitzat per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) a partir de les dades de les immobiliàries que gestionen els seus actius. Els immobles de l’anomenat banc dolent es distribueixen de forma desigual arreu de la comarca. Tot i així, tres municipis són els que alberguen un volum major d’aquests pisos: Figueres (amb 51 pisos, a la imatge de l’article el bloc del carrer de Ponent), Roses (amb 10) i Castelló d’Empúries (amb 9). En total són 12 les localitats altempordaneses amb un parc d’habitatges amb pisos de la SAREB.

 

Pisos de la SAREB a l’Alt Empordà

Municipi Nombre de pisos
Agullana 1
Castelló d’Empúries 9
Darnius 1
Figueres 51
L’Escala 2
La Jonquera 4
Lladó 1
Llançà 2
Navata 2
Palau-Saverdera 1
Roses 10
Vilajuïga 1

 

Ahir, diferents PAHs del territori català van protagonitzar una acció conjunta per exigir la utilització dels pisos de la SAREB (Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària). Les plataformes van concentrar-se davant el recinte de la Fira de Barcelona, on se celebra aquests dies el Barcelona Meeting Point. Malgrat que la SAREB no té expositor a la fira, sí que el tenen algunes plataformes immobiliàries que gestionen els seus actius. Amb la campanya “La SAREB és nostra“, la PAH pretén exigir que els habitatges del banc dolent puguin ser utilitzats per a lloguers assequibles i estables i insta a les institucions a forçar-ne la sessió d’aquests pisos. En el transcurs de l’últim any, diversos ajuntaments catalans –entre ells el de Figueres i el de L’Escala- han aprovat la moció de la PAH per multar les entitats bancàries amb pisos buits, eina que permet a les administracions locals obligar a la cessió de pisos buits d’entitats com la SAREB per destinar-los a polítiques socials d’habitatge. Així mateix, el passat mes de juliol, el Parlament de Catalunya va aprovar la llei 24/2015 (ILP d’habitatge), que contempla mesures similars per a la mobilització del parc d’habitatges en desús.

Imatge extreta de www.lasarebesnuestra.com

Imatge extreta de www.lasarebesnuestra.com

Amb aquesta nova campanya, la PAH també apel·la directament a la ciutadania i l’insta a “recuperar” els habitatges de la SAREB. En un mapa interactiu de la pàgina web habilitada per a aquesta acció, la PAH mostra els pisos i ofereix també una guia amb protocols a seguir per a realitzar la recuperació dels habitatges: el manual de l’Obra Social de la PAH (comissió de la PAH que es dedica a la recuperació de pisos), un document útil per a la inviolabilitat del domicili i un document per sol·licitar un lloguer social.

 

La SAREB

La Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB) és una entitat creada el novembre de 2012, per part del govern espanyol, per a facilitar el sanejament del sector financer, especialment a les entitats amb problemàtiques causades per l’exposició al sector immobiliari. És una entitat amb el 45% de fons públics i amb el 55% de fons de les entitats rescatades. Amb més de 106.000 propietats, la SAREB és la immobiliària més gran d’Europa.