Aquest matí prop d’un centenar de persones s’ha concentrat per donar suport als tres militants anticapitalistes declarats en cerca i captura, durant la roda de premsa que la campanya Donem la cara ha fet davant el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. Els Mossos d’Esquadra han procedit a la detenció dels tres joves quan aquests han entrat a la seu d’Interior per entregar un escrit, traslladant-los a la comissaria de Les Corts per a ser posats a disposició judicial. Des de les 16h d’aquesta tarda un grup de persones s’ha concentrat davant la comissaria per demanar el seu alliberament. Han estat posades en llibertat entorn de les 18h.

Un dels detinguts és el figuerenc Roger Sabà, cooperativista de la productora Metromuster, militant de la Coordinadora Obrera i Sindical (COS), que ha estat històricament vinculat al teixit associatiu de la ciutat. Els fets pels quals se l’imputa es remunten a la vaga general del 29 de març de 2012, convocada com a protesta per la reforma de la llei laboral del Partit Popular en què es va posar en funcionament el web de delació ciutadana promoguda per l’exconseller d’Interior Felip Puig, amb l’objectiu identificar activistes que haurien protagonitzat incidents durant la jornada. Un total de 231 fotografies i vídeos de 68 persones apareixien en aquesta plataforma que va ser fortament criticada per entitats com Jutges per la Democràcia, l’Associació Catalana per a la defensa dels Drets Humans, el Col·legi de Periodistes, el d’Advocats i pel Síndic de Greuges, en considerar que s’estaven vulnerant drets relatius a la imatge i a la presumpció d’innocència. Segons els acusats, la web encara no ha estat retirada. En declaracions del representant d’Alerta Solidària, Xavier Pellicer, recollides per La Directa “aproximadament del centenar de casos oberts el 50% han quedat absolts, el 25% resta a l’espera de judici mentre el 25% restant ha acabat sentenciat amb condemnes lleus”.

La cara de Roger Sabà apareixia entre les 68 que es mostraven al web de Felip Puig. El 23 de maig de 2012, en un acte al Saló de Plens de l’Ajuntament de Figueres organitzat per la CUP local, activistes pels drets humans i membres de col·lectius independentistes, ja van fer públic el recurs que Sabà havia presentat al jutjat contenciós administratiu de Barcelona per demanar el tancament del web i denunciar l’atac als seus drets fonamentals pel que considerava una “persecució política”. Els advocats dels joves imputats, de l’organització antirepressiva Alerta Solidària, van aconseguir presentar un recurs a l’Audiència de Barcelona per evitar que se’ls practiquessin les proves fotogràfiques. Quatre anys més tard, però, encara pesa sobre ell i els altres dos detinguts una acusació de desordres públics que podria comportar penes d’entre sis mesos i tres anys de presó.

Fa unes setmanes, el Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona va ordenar de nou la realització de les proves biomètriques mitjançant la captació de fotografies, i per això es va emetre una ordre de cerca i captura contra els tres militants anticapitalistes. Aquest fet ha provocat l’aparició de la campanya Donem la cara, que exigeix l’absolució de totes les encausades en el marc de les vagues generals del 14N i del 29M, el tancament immediat dels casos derivats de la pàgina de delació ciutadana, la supressió definitiva de la pàgina web i la destrucció dels fitxers policials per motius polítics. La campanya també demana el tancament del CESICAT, “una mena de CNI catalana creada i orientada a perseguir la dissidència a partir d’arxius policials” i la reparació dels danys a les persones encausades i a totes les persones que apareixen a la pàgina web ‘Contra la violència urbana’ així com exigir responsabilitats polítiques als dirigents d’aquesta operació.