El sindicat CNT ha denunciat irregularitats laborals i manca de formació específica als socorristes de platges i piscines de certs municipis de la Costa Brava. Es tractaria, almenys, dels auxiliars de Sant Pere Pescador, Roses i Palamós; on els ajuntaments han fet una concessió del servei a Aunar, una empresa amb seu a Reus especialitzada en la prestació de serveis integrals de prevenció, salut i dinamització esportiva.

El cas va sortir a la llum quan diversos treballadors van comunicar a l’empresa la seva intenció d’acordar un protocol mínim de comunicació en cas d’emergència, ja que segons afirma el sindicat, “quan el treballador inicia la temporada és rebut per l’encarregat de zona amb les úniques paraules per indicar-li a on ha de començar a treballar l’endemà. No hi ha més explicacions sobre la feina ni coordinació amb la plantilla”. Segons explica el sindicat, va ser arran de la denúncia presentada per la CNT que l’empresa va respondre entregant uns documents entre els treballadors on se’ls emplaçava a firmar que havien rebut la formació corresponent sobre Prevenció de Riscos Laborals. Des de la CNT, però, asseguren que Aunar no va realitzar aquest servei formatiu i que els treballadors que es van negar a firmar la documentació de l’empresa van ser acomiadats a principis de setembre. Per aquest motiu, reclamen als ajuntaments que subcontracten aquesta empresa que es pronunciïn al respecte, “donat que la seguretat de les persones a la platja es degrada setmana rere setmana”. Aquest any, la sinistralitat a les costes s’ha multiplicat vertiginosament.

Aquesta irregularitat s’afegeix a d’altres que també denuncia el sindicat, com ara les hores extres irregulars, la realització de tasques de guia turístic o la manca d’una llanxa de salvament. A més, segons fonts dels treballadors, aquesta mateixa empresa ofereix un allotjament pels auxiliars als municipis on es practica el servei, una prestació que implica un descompte de 150 euros mensuals en concepte de relloguer, sense cap tipus de certificació ni contracte de l’habitació. Les condicions d’aquests pisos per a treballadors han estat també denunciats pels seus usuaris: pisos de tres habitacions amb sis matalassos “d’escuma bruts de la despedida de l’any passat” i on, fins i tot, “alguns treballadors han acabat dormint a terra i al sofà” per falta de llits. A més, asseguren que “no hi ha aigua calenta, ni rentadora, ni bombetes, ni quasi mobiliari”. La CNT assegura que almenys un treballador hauria estat acomiadat a mitja guàrdia després de denunciar a l’empresa aquestes condicions.