Una seixantena de persones van manifestar-se el dilluns passat amb motiu de la manifestació unitària de l’1 de maig, convocada pels sindicats Ustec, SEPC i Co.bas. Per tercer any consecutiu, les treballadores van marxar a Figueres per recordar que “els drets conquerits són fruit del treball i de la suma de lluites”, segons afirmen les organitzadores. També per “reivindicar les lluites presents i futures, en un context de pèrdua progressiva de drets socials i laborals”.

El recorregut d’enguany va estar marcat per diferents llocs clau de la lluita obrera i sindical local. La marxa es va iniciar a la Placeta de la Rambla, on l’any 1890 va celebrar-se la primera concentració per l’1 de maig de Figueres, que reivindicava la jornada laboral de 8 hores. També va transcórrer per davant de la casa on va néixer Abdó Terradas, pioner republicà i socialista, alcalde de Figueres en dues ocasions i lluitador contra la injustícia. Davant del carrer de La Jonquera es va recordar l’exili de republicans durant la Guerra Civil i, passant per l’antic Garrigal, les organitzadores van dedicar unes paraules a la resistència popular dels sectors més marginals i subalterns de la ciutat. La manifestació va acabar al Parc Bosc, emplaçament de les Festes Alternatives i Populars de Figueres on es va recordar, la concentració històrica pel moviment sindical de l’1 de maig de l’any 1936.

Una de les particularitats de les Festes Alternatives i Populars és la coordinació conjunta amb els sindicats de base que organitzen la manifestació unitària de l’1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors. Després de la manifestació, doncs, la jornada reivindicativa i festiva va continuar amb el concert del raper Illych i un dinar de reaprofitament, organitzat per Sopa de pedres, un col·lectiu empordanès que lluita per la sobirania alimentària, contra el malbaratament d’aliments i a favor del consum responsable. La diada va acabar amb una taula rodona d’experiències sindicals locals i amb el concert de cloenda.

Les Festes Alternatives i Populars s’han celebrat al llarg dels dies 30 d’abril i 1 de maig, unint en la seva programació lluita social (a través de xerrades i tallers) i oci (a través de concerts de grups musicals locals). Enguany, les organitzadores han destacat la participació de nombroses i diverses entitats locals: Som Joves, Front Unió, La Figa, SEPC, El Bar de La Cate, Co.bas, Ustec, T66, Les Garotes, Sopa de Pedres, La Fissura i el Centre Excursionista de l’Empordà.