Avui a les 11 del matí, en coordinació amb diverses ciutats arreu del país, ha tingut lloc a Figueres la segona gran concentració popular en suport a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre convocat per la Generalitat. Als parlaments polítics dels diversos grups partidaris de celebrar el referèndum se li han sumat els gegants, castellers i colles de xaranga. L’acte, que ha tingut un caràcter reivindicatiu, festiu i familiar, ha reunit a més de mig miler de persones a la plaça de l’Ajuntament de Figueres.

A només una setmana de la celebració del referèndum per escollir el futur polític de Catalunya, la societat civil de Figueres ha sortit al carrer per demostrar que la mobilització no s’aturarà davant els impediments i la repressió de l’estat espanyol, tal com s’ha fet palès en el suport als diferents parlaments que han tingut lloc davant la multitud. S’ha emplaçat a mantenir viva la mobilització al carrer i s’ha cridat a realitzar una encartellada als carrers de la ciutat.

 

Tots els centres electorals oberts

Tot i que, fins al moment, els punts de votació només s’han difós al web oficial de la Generalitat onvotar.garantiespelreferendum.com –censurat per ordre judicial dins l’estat espanyol però accessible amb un proxy– i són accessibles únicament individualment, avui l’alcaldessa Marta Felip ha assegurat que, a la ciutat, es podrà votar a tots els centres electorals habituals. En els pròxims dies o hores es podrien fer públics els llocs de votació per a què la gent que no disposa de connexió a internet conegui els punts de votació que li pertoquen.

 

Almenys dues persones identificades per la Guàrdia Civil

A les acaballes de l’acte, diversos grups de persones han empaperat els carrers de la ciutat amb cartells que demanaven la participació en el referèndum, molts d’aquests portats de casa. Almenys dues d’elles haurien estat identificades per la Guàrdia Civil quan encartellaven al carrer Nou, a les proximitats de la caserna. També els han confiscat els cartells. Es tractaria del segon cas conegut d’identificacions a la ciutat després que la nit del 14 de setembre, una patrulla de la Guàrdia Urbana aixequés una acta policial a un sopar popular organitzat per la CUP local, amb motiu de la celebració de l’inici de campanya del referèndum. Avui, durant la concentració a la plaça de l’Ajuntament, els agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra s’han mantingut en un segon pla als carrers limítrofs al nucli antic.

 

Presència de forces de seguretat en hotels

Un dels fets que ha provocat més debat els darrers dies ha estat la nombrosa presència d’efectius de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional -vint-i-dues furgonetes en total- allotjats en un conegut hotel de la ciutat, arran de la difusió a les xarxes d’unes fotografies del pàrquing de l’establiment. Fonts properes a l’Ajuntament han assegurat que aquest trasllat no tindria a veure amb els preparatius del referèndum de l’1 d’octubre, sinó amb el dispositiu especial organitzat al voltant de la jura de bandera civil que es va produir dissabte al castell de Sant Ferran. Efectius dels dos cossos de seguretat espanyols solen fer estades en aquest mateix establiment per a realitzar operacions frontereres a La Jonquera. Tot i així, davant el gran desplegament de forces policials previst per l’estat espanyol, és probable que aquests agents es mantinguin a la ciutat, almenys, fins a l’1 d’octubre.