Ahir al vespre la CNT de Figueres enviava un comunicat on afirmava que “l’Ajuntament de Figueres desobeeix l’Institut Nacional d’Estadística”. Segons el comunicat, l’Ajuntament de Figueres a través dels Serveis Socials municipals “rebutja qualsevol sol·licitud que no vingui acompanyada d’un títol de propietat o contracte de lloguer al corrent de pagament i es manté en no inscriure a les persones sense sostre”. El sindicat, doncs, afirma que aquesta directriu vulnera “les instruccions a seguir per a tots els ajuntaments de l’Estat, a l’hora d’inscriure les persones que viuen al seu municipi sense excepció” que va emetre l’INE el passat 24 de març. La CNT de Figueres assegura que tenen contacte indirecte amb casos com aquest però “aquesta tardor hem portat de forma directa l’assessorament jurídic d’un cas”.

El comunicat fa referència a la Resolució de 30 de gener de 2015 del BOE sobre les instruccions tècniques als Ajuntaments sobre gestió del padró municipal. En el text s’hi contemplen alguns casos especials d’empadronaments, entre aquests el de persones sense domicili. Segons la resolució, “la inscripció padronal és completament independent de les controvèrsies jurídic-privades sobre la titularitat de l’habitatge, les circumstàncies físiques, higiènic-sanitàries, etc.”. En conseqüència, els habitatges en estat precari o inclòs l’absència d’habitatge pot i han de figurar com a domicilis vàlids en el padró municipal. La resolució estableix que les persones sense llar que resideixin habitualment al municipi i siguin conegudes per Serveis Socials poden ser empadronades en la direcció pròpia de Serveis Socials, la de l’Alberg Municipal o el punt geogràfic concret on el veí acostumi a pernoctar”.

L’Ajuntament de Figueres, per la seva banda, ha penjat un comunicat a Twitter avui on afirma que “s’ajusta a la legislació vigent en matèria d’empadronament”, adjuntant els documents legals aplicables, entre ells la Resolució de 30 de gener de 2015 del BOE. El Consistori respon que “el padró municipal d’habitants de Figueres té la funció de reflectir la realitat dels veïns del municipi i permet emetre certificacions de la seva residència en un domicili”, sense especificar si també ho fa en els casos especials de persones sense llar.