Arriba el tercer dia de vaga. Els efectes de la manca d’un acord es materialitzen en l’acumulació de deixalles arreu de la ciutat. La Fissura acompanyem al llarg del dia als treballadors d’Ecoserveis en una jornada intensa de mobilització, trobades i negociacions.

 

El decàleg i la concentració

Els carrers i les bústies de les llars de Figueres despertaven ahir -en el tercer dia de la vaga dels treballadors d’Ecoserveis- amb un decàleg “de transparència “que l’Ajuntament de Figueres ha elaborat per explicar el seu posicionament entorn de la mobilització. El document formula una sèrie de preguntes amb les seves respostes sobre el context i les reivindicacions dels treballadors: “Els operaris de jardins i enllumenat cobren més que els de Fisersa? Sí. De mitjana, uns 10.000 € bruts a l’any de més”, és una d’elles. “Quan d’aquí a uns anys, s’incorpori nou personal en aquests serveis, quin salari tindran? El que estableixi el conveni de Fisersa, igual que la resta de treballadors que ja treballa a l’empresa”, és una altra pregunta-resposta.

Un treballador d’Ecoserveis a la plaça de l’Ajuntament

En aquest punt, els sindicats han elaborat un contra decàleg per a difondre pròximament, que respon aquestes mateixes preguntes que formula l’Ajuntament i que avancem aquí: “L’Ajuntament no diu en relació a qui cobrem més. Els tècnics d’Ecoserveis no cobren més que els de Fisersa. Respecte als operaris de jardineria i enllumenat, difícilment pot haver-hi comparació quan a Fisersa no hi ha treballadors amb aquestes funcions”, responen els sindicats convocants de la vaga a la primera pregunta que reproduíem. “Al comitè de vaga no l’importa que el salari vingui determinat pel conveni de Fisersa o per qualsevol altre conveni. El que demanem és que es cobri igual per fer les mateixes funcions i això no ho vol garantir Fisersa”. Aquesta és, tal com exposàvem en un article anterior, una de les reivindicacions centrals de la protesta (el conveni franja), que, segons els sindicats, resol la seva proposta alternativa a la no acceptació del conveni de ciutat: “Ens ha semblat immoral que es plantegin que a l’empresa es pugui contractar a nous treballadors que, fent la mateixa feina, ho facin en condicions pitjors” deia Jesús Girón, membre de Co.bas.

Paral·lelament, ahir al migdia els sindicats emprenien al migdia una manifestació que s’iniciava a les portes de la seu d’Ecoserveis, on els treballadors han establert des del primer dia de la vaga el que anomenen “campament de la dignitat”. La marxa tallava el trànsit des d’aquest punt, passant per l’avinguda Vilallonga, la plaça Catalunya i la Rambla per finalitzar a la plaça de l’Ajuntament, just davant on aquests dies hi ha instal·lat el tió de Nadal. Amb la negociació entre el comitè de vaga i l’Ajuntament prevista al vespre, el centenar de treballadors i persones solidàries concentrades reclamàvem assegurar unes condicions laborals dignes: “Hi ha una trampa molt gran. La nostra proposta, la del conveni franja, no costa a l’Ajuntament més diners dels que ja està posant ara. Tampoc és un problema legal, segons ens ha confirmat el servei jurídic. Quin és el problema, doncs? Pensem que al darrere de no acceptar la nostra proposta hi ha una qüestió de voluntat de rebaixar els costos”, explicava Pau Gálvez, de CCOO. I afegia: “L’Ajuntament de Figueres pot posar per escrit una sèrie de coses – referint-se a la proposta que ha fet l’Ajuntament – però si no té vinculació jurídica- la reforma laboral els permet no complir-ho”.

 

Els serveis mínims

Un cop finalitzada la mobilització -i poques hores abans de la reunió entre l’Ajuntament i els treballadors d’Ecoserveis en vaga- el consistori difonia una nota de premsa en la qual manifestava la intenció de presentar una denúncia davant la Inspecció de Treball de la Generalitat per incompliment dels serveis mínims en cas que a la reunió convocada del vespre no finalitzi amb un acord entre les dues parts.

“Si algú ha incomplert els serveis de mínims, és la mateixa Ecoserveis, nosaltres complim el que l’empresa ha determinat”, ens explicava un treballador. El que sí que han detectat els treballadors en vaga és una “presumpta vulneració del dret a vaga” per part d’empreses: “Hem comprovat que alguns camions recollien les deixalles de supermercats i això ja ho hem denunciat”, comenten els sindicalistes. De fet, Comerç Figueres ja va anunciar el segon dia de la vaga que retirava el servei de recollida de cartó que havia previst per als seus socis: “un cop consultats els nostres serveis d’assessorament legal, ens veiem en la situació d’haver d’afrontar la decisió de no realitzar el servei de recollida de cartó als nostres associats perquè ens trobaríem en una situació de vulneració del dret de vaga”, exposava l’entitat en un comunicat.

 

Negociació i reunions amb les associacions de veïns

Jesús Girón explica als treballadors els punts de la proposta de l’Ajuntament

A les 19 h del mateix vespre, s’iniciava la reunió de negociació entre el comitè de vaga i l’Ajuntament, mentre els treballadors concentrats al migdia seguien a la plaça. Segons el consistori, en el nou document exposaven el compromís detallat de no acomiadar treballadors subrogats després de la desaparició d’Ecoserveis i la garantia que es mantindrien les condicions individuals més beneficioses dels treballadors que s’incorporin a Fisersa. En el comunicat que hem enunciat anteriorment, l’Ajuntament verbalitzava la “intenció de presentar la denúncia en cas que aquesta la reunió convocada per a aquest divendres al vespre no acabi en un acord que permeti posar fi al conflicte i desconvocar l’aturada”.

Membres del comitè de vaga a la reunió amb les associacions de veïns

A la sortida dels membres del comitè de vaga de la negociació -i després d’una llarga ovació per part dels treballadors i les persones solidàries amb la causa- Jesús Girón concretava la nova proposta de l’Ajuntament: “El text és similar al ja presentat, amb algunes modificacions. Revisarem les propostes i demà ens tornarem a trobar per presentar-los un nou redactat que sigui legalment vinculant”. Pau Gálvez afegia “han fet un esforç per polir les formes, però hem d’assegurar amb el nostre advocat que el nou redactat ofereixi garanties jurídiques sòlides, i ens dóna la sensació que de moment no ho fa”.

Després d’aquesta reunió, el comitè de vaga -mentre la resta de treballadors tornava al campament instal·lat a les portes de la seu d’Ecoserveis- es dirigia a la seu dels sindicats per mantenir una reunió amb representants de les associacions de veïns de la ciutat. Ahir mateix, les associacions ja s’havien reunit, també, amb l’Ajuntament per abordar aquest tema. Un cop allà, els membres del comitè de vaga van exposar la nova proposta i les seves impressions. La reunió va consistir principalment a resoldre dubtes i contrastar versions sobre les condicions laborals, la representació sindicals i els termes de la negociació amb l’Ajuntament. Joan Oliva, president de l’associació dels Cendrassos, posava de manifest la “manca de transparència de les negociacions” i proposava “l’enregistrament de les sessions”. En aquest punt, Jesús Girón, va recordar que una de les propostes inicials dels sindicats havia estat “la participació de dos membres de l’oposició de l’Ajuntament”, però aquesta havia estat rebutjada per part del consistori. De la mateixa manera, assegurava Girón “s’ha instat a l’alcaldessa a fer un cara a cara per explicar les seves posicions amb la ciutadania”.

 

Nit i solidaritat

Finalitzada la reunió amb els veïns, els membres del comitè de vaga tornaven al campament. Els treballadors estaven reunits al voltant del foc per resguardar-se del fred i per preparar el sopar:

Treballadors en vaga al campament a la seu d’Ecoserveis

peces de carn diverses i te. Reproduïen vídeos de notícies sobre la vaga, les declaracions del govern, dels regidors de l’oposició i dels mateixos sindicalistes. Alguns preguntaven: “I així avui què a la reunió? El mateix de sempre?”. D’altres estaven ocupats en mantenir el foc viu. “Aquesta experiència també ens ha servit per unir a una plantilla que amb prou feines coincidia al vestuari. Hem parlat, ens hem conegut… Aquí al campament ens anem coordinant: un porta una cosa i un altre una altra”, assegura un treballador. I afegeix: “Aquesta vaga no és només una lliçó de solidaritat per a nosaltres. És també una lliçó col·lectiva per a la ciutat: lluiteu pels vostres drets, moveu-vos. Nosaltres, donant suport a lluites, hi serem sempre”.