Els passats 28 i 29 de novembre, el Centre Recreatiu Empordanès va celebrar la festa de comiat del seu local social. La Sala, nom amb què es coneix aquest edifici, ha estat expropiada davant la imminència de les obres de desdoblament de la carretera de Roses (C-260) al seu pas per Vilatenim, l’únic tram que no es troba finalitzat. Les obres, que s’espera que comencin aquest gener, posaran fi a 69 anys d’història d’un local que ha estat clau per a aquest nucli urbà amb l’organització de balls, concerts, activitats recreatives i culturals.

 

Una història comunitària

A Vilatenim aquests dies estan de dol: “La Sala de Vilatenim té una part de tots nosaltres, ja que va ser construïda amb les mans dels nostres pares i avis”, ens explica Josep Maria Monturiol, president del Centre Recreatiu Empordanès. En efecte, aquest edifici va ser construït l’any 1946 amb la cooperació de tots els veïns. En Rosendo Carbó recorda com va començar tot: “A Vilatenim hi havia hagut un embalat, però que s’havia quedat molt vell i ja no hi havia sostre. Això va fer que, un any, la pluja deslluís molt la festa major. A partir d’aquell moment tothom es va ajuntar per tirar La Sala endavant”. Va ser llavors quan el matrimoni format per Josep Gou i Concepció Tarrés va cedir gratuïtament un solar amb la fi de construir-hi una societat recreativa. Els veïns hi van aportar allò que podien, mà d’obra, diners o jornals de feina: “Van anar casa per casa a demanar participacions. En aquell temps, a casa meva vam pagar unes 500 pessetes en metàl·lic i 200 en hores de feina. Vam agafar els mitjans de transport que teníem al poble, amb tamborells i carros, i així vam anar aixecant la sala amunt. Després se’ns va entregar un diploma on se’ns mencionava com a socis fundadors”, afirma Carbó. Josep Maria Carreras, que tenia una bòbila a Figueres, va fer donació dels rajols per a la construcció de l’edifici. La societat va començar a funcionar aquell mateix any celebrant balls, concerts i espectacles, a més d’oferir servei de bar.

Actualment, el Centre Recreatiu Empordanès compta amb una vuitantena de socis -molts d’ells descendents dels fundadors del local-, i s’encarrega de l’organització de les activitats culturals i recreatives de Vilatenim: des de les festes majors a bicicletades, concerts d’havaneres, concursos d’hereus i pubilles, audicions de sardanes…

Sala de Vilatenim facebook

La Sala és el centre de la vida cultural i recreativa de Vilatenim (Foto: Centre Recreatiu Empordanès)

Un futur incert

El futur de la seu social era conegut des de 1994, any en què es va presentar l’estudi del projecte de desdoblament de la carretera C-260, pel qual l’edifici quedava completament afectat i hauria de ser derruït. Tot i que l’associació hi va presentar al·legacions, finalment no s’ha pogut evitar l’expropiació, que s’ha dut a terme aquesta tardor. Ara, el Centre Recreatiu Empordanès veu amb preocupació el seu futur a l’espera de trobar un nou local. “Estem en contacte amb l’Ajuntament de Figueres per a què ens cedeixi un terreny municipal, ja que amb els diners que ens donen de l’expropiació no en tindrem prou. A més, encara ens queda per cobrar un 70%”, explica Monturiol.

Actualment els veïns de Vilatenim esperen que l’Ajuntament els permeti utilitzar una part d’un altre terreny on instal·lar una carpa provisional, però de cara a l’any vinent. “Ara ens trobem en un impàs on no sabem què passarà. De moment haurem de veure com celebrarem la Festa de Sant Antoni, patró de Vilatenim, que és el 17 de gener. És la festa en la qual es beneeixen els animals i en la que sempre fèiem servir el local. Ara, a l’hivern, hi haurà moltes activitats que no podran tenir lloc”.